Saimaa Sinfoniettan Puola 100v. konsertti Lappeenranta-salissa 30.1.2018

Pietarilaissyntyinen Daniel Raiskin oli Saimaa Sinfoniettan Puola 100v. konsertin kapellimestari.  Ohjelmassa oli  teos kolmelta puolalaissäveltäjältä. Witold Lutoslawski, Andrzej Panufnik ja Henryk Wieniawski esiteltiin hyvin valituilla esimerkeillä.

Lutoslawskilta kuultiin neliosainen Mala Suita - Pieni sarja, joka on värikäs, mutta ei missään vaiheessa räikeä, uusklassinen teos. Se alkaa hauskasti piccolosoololla (Tiina Heinonen) ja jatkuu sitten vuoron perään muiden puhaltimien, klarinetin, trumpetin ja oboen tahdissa. Teos on valoisa ja tunteellinen ja päättyy kuin suomalainen kansanlaulu melodisesti ja hivenen surumielisesti.

Panufnikin viulukonserton solistina soitti hienostunut viuluvirtuoosi Janusz Wawrovski. Yleisö sai nauttia Wawrovskin vivahteikkaasta soitosta, herkistä hiljaisista sävyistä ja koskettavasta tulkinnasta. Säveltäjä oli korostanut konsertossa viulun osuutta asettamalla sen seuraksi sellojen  ja viulujen näppäilykuoron. Se oli kaunista. Sävellyksen Vivace-finaali oli rytmisesti vaativa soitettava, mutta kapellimestari Raiskinin analyyttinen johtamistapa tuli soittajille avuksi. Hieno konsertto kaiken kaikkiaan.

Kolmas puolalainen säveltäjä Henryk Wieniawski oli jo tutumpi. Legenda viululle ja orkesterille
alkaa hienostuneesti fagotin johdossa orkesterin myötäillessä. Sävellys kertoo tarinaa, jossa on romantiikkaa, tanssiaisia, mustalaissoittajia, rakkautta ja rakastavaisia, ja kun viulistina oli Wawrovskin kaltainen herkistelijä, oli onnistunut tulkinta taattu.
Eikä tässä vielä kaikki: Wawrovski hyvästeli yleisön puolalaisella huippuvirtuoosisella kapriisilla!

Konsertin jälkiosassa soi Mozartin neljäskymmenes.
Rauni MaliKommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *