Milko Vesalainen: Saimaan aalloilla, Orkesterin huipulla


Tami Pohjola
Musiikin voima on siinä, että se vahvistaa, puhdistaa, rentouttaa, tuo tunnekuohuja, antaa erilaisia elämyksiä ja vapauttaa mielen maisemaa tavalla, johon keneltäkään meiltä ei löydy yksiselitteistä tarkkaa vastausta, miksi näin käy.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri on yksi maamme vanhimmista ammattiorkestereista. 110 vuoden taakse ulottuvat juuret kasvoivat liikkuvien ”musiikkereiden” kiertäessä matkoillaan maakunnassa ja Saimaalla kohden Viipuria ja kulttuurin keskusta Pietaria. Musiikkielämä alkoi syntyä kansallisen heräämisen myötä ja vuonna 1909 jo vuotta aiemmin syntynyt orkesteri sai turvakseen Musiikinystäväin yhdistyksen, joka otti orkesterin huomaansa. Näin perustettiin kaupunkiin orkesteri, joka toimi aluksi melko säännöllisesti kapellimestarinsa Eino Raition ja konserttimestarinsa Rudolf Bohmin johdolla. Orkesteri konsertoi vakavammalla ohjelmalla Lönnrotin koulun salissa ja helpompitajuisella kansankonserteilla Raatihuoneella. Myös kesäiset puistokonsertit olivat keskeinen teema ja kaupungin taloudellisen avustuksen ehto. Kaupunginorkesterin uusi nousu alkoi sodan jälkeen vuonna 1946, jonka jälkeen orkesterista alkoi kasvaa kaupungissa keskeinen toimija ja ammattiorkesteri.

Niamh McKenna
Kaupunginorkesteri on nyt kokemassa sukupolvenvaihdoksen, kun nuoremmat kasvot saapuvat toimiin orkesterimme riveihin. Vuotuiseen liki 60:een esiintymiseen kuuluvat keskeisesti klassisen musiikin sinfoniakonsertit, viihde-, kamari- ja sakraalimusiikin konsertit sekä erilaiset esiintymiset kaupungin juhlissa, koulukonsertit, esiintymiset palvelu- ja hoitokodeissa sekä sairaaloissa. Orkesterin suurimuotoisin kokoonpano Saimaa Sinfonietta muodostuu yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin jousiston kanssa. Pian 50-vuotiaan Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen 19. finaalissa tammikuussa 2019 orkesteri on keskeisesti mukana. Vanha sanonta kuuluu, että orkesteri alkaa elää vasta, kun se tekee konserttimatkoja ja kiertueita sekä äänittää musiikkia levylle. Orkesteri vieraili juuri konsertoiden musiikkifestivaaleilla Liettuassa Jovanassa ja Tauragessa taiteellisen johtajansa Vytautas Lukočiuksen johdolla ja on aiemmin konsertoinut mm. useampaan kertaan Pietarissa, Virossa, Unkarissa, Liettuassa ja Saksassa.

Hannu Perttilä
Värikkäässä musiikkisyksyssä pääset meditoimaan, kokemaan Faunin illan ihmisläheisiä kesäisiä maisemavärejä, sukellat romantiikan syövereihin Firenzeen, koet Skotlannin jylhät maisemat ja syksyisen puutarhan salatut kertomukset. 007 –agenttiseikkailusta matka jatkuu oboetaitureiden ystävällismieliseen miekkailuun ja lasten konsertissa merirosvot ja elokuvahahmot kohtaavat riemukkaasti toisensa. Taiteilijaniminä sopraano Helena Juntunen, viulistit Tami Pohjola ja Janusz Warowski, huilisti Niamh McKenna, sellisti Tuomas Lehto, Idols-tähtilaulaja Diandra, oboisti Hannu Perttilä, kapellimestarit Vytautas Lukocius, Vilmantas Kaliunas, Daniel Raisikin ja Janne Valkeajoki.


Lähde mukaan musiikin riemuun ja värikkääseen orkesterikylpyyn!
Lupaan, että koet uudistumista konserttiemme musiikin äärellä.

Milko Vesalainen
intendentti

Lappeenrannan kaupunginorkesteri / Saimaa Sinfonietta

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *