Lappeenrannan kaupunginorkesterin Idän pikajuna-konsertti torstaina 17.5.klo 19

Lappeenranta-salissa pääset hyvin erilaisen ennakkoluulottoman aikamatkan äärelle. Solistina ja johtajana esiintyy klarinettitaiteilija Kari Kriikku, joka on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista klarinettitaiteilijoista. Idän pikajuna puksuttaa Euroopasta Lähi-idän musiikin, klezmerin, turkkilaisen Udmur-musiikin ja arabialaisen musiikin kautta aina Aasian aroille. Kriikku on vieraillut tällä ohjelmallaan menestyksekkäästi mm. Saksassa, Belgiassa, Venäjällä, Ruotsissa ja eri puolilla Suomea. Mukana Pekka Nylund, joka soittaa turkkilaista Ud-luuttua ja kitaraa sekä lyömäsoittajavelho Sami Koskela eksoottisine lyömäsoittimineen sekä tanssija Suvi Tuominen.  

Alkuperäinen Idän pikajuna (Orient Express) kulki sota-ajat pois lukien vuosina 1883-1962 reittiä Pariisi-München-Wien-Budapest-Bukarest-Istanbul (vuoteen 1930 Konstantinopoli). Matka oli kirjaimellisesti poikkileikkaus Euroopasta Idän portille. Junassa kansallisuuksien ja mentaliteettien kirjoa pääsi tarkastelemaan ensimmäisessä luokassa, jossa myös kaukaiset vieraat ja kansainväliset selkkaukset tulivat tutuiksi.  Istanbuliin päästyään eurooppalainen matkustaja kohtaa juurensa ja ennakkoluulonsa.

Idästä on tullut vuosisatojen varrella länteen kaikenlaista: valoa ja valloittajia, kitshiä ja eksotiikkaa.Viimeksi mainittuun on usein sisältynyt lupaus vapaudesta ja estottomuudesta, jota taidemusiikissa on kosiskeltu Mozartista lähtien, mutta joka kiusallisen usein on jäänyt lunastamatta. Nyt siitä ei ole pelkoa. Kari Kriikun ohjaama Idän pikajuna vie kuulijat matkalle tarujen itään, jossa länsimainen ihminen joutuu kohtaamaan perimmäiset intohimonsa riisuttuna sivilisaation pakkopaidasta.
Milko Vesalainen intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *