Tibor Boganyi johtaa Lappeenrannassa 8.3.


Pustan tuuli tuivertaa, kun kapellimestari Tibor Bogányi saapuu johtamaan Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertin torstaina 8.3.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa. Konsertin solistina esiintyy viime Maj Lind-pianokilpailuissa erinomaisesti välieriin päässyt ja yleisön suosikkipalkinnon voittanut pianotaiteilija Hannu Alasaarela. Konsertin aloittaa Magnus Lindbergin sähäkkä Engine, jonka musiikin maalaa lappeenrantalainen lukiolainen taidemaalari Eetu Ronkainen. Yleisö pääsee seuraamaan livenä salin seinälle heijastettuna maalauksen syntyä.

Konsertin solistinumerona kuullaan W.A. Mozartin rakastettu pianokonsertto nro 24 c-molli. Konsertto on Mozartin jäähyväiset Wienille ja samalla menestyksen aikakauden päätepiste, sillä ei mennyt kovinkaan kauan aikaa, kun hänet oli säveltäjä- pianistivirtuoosina sävellyksineen miltei tyystin unohdettu. Konsertto on valmistunut vuonna 1786 samoihin aikoihin kuin ooppera Figaron häät ja säveltäjä itse esitti sen ensikerran Burgteatterissa huhtikuun kolmantena. Konserton titaaninen luonne mollissa on kuin uhmaa tulevaa vastaan jonkinasteisine Beethoven etiäisineen. Konsertin päättää kamariorkesteriversiona soitettava Johannes Brahmsin Sinfonia nro 2 D-duuri. Se valmistui hitaahkonlaisesti kesällä vuonna 1877 Kärtenissä Wörther-järven rannalla, jossa Brahms nautti kesistään. Säveltäjä kujeili ystävilleen antaen sinfoniastaan päinvastaisia mielikuvia, mitä se tuli olemaan. Kustantaja Simrockille Brahms mm. tokaisi, että teos on niin alakuloinen, että se tulee painattaa surureunuksin. Wienin filharmonikoiden soittama Hans Richterin johtama ensiesitys vuoden lopulla 30.12.1877 johti heti täydelliseen menestykseen, sillä sinfoniassa soi elämännautinto ja luonnonläheisyys Baden-Badenin ja Wörther –järven näkyinen - siis aivan päinvastoin kuin säveltäjä oli ystävilleen antanut ymmärtää kesällä.

Tibor Bogányi on kaupunginorkesterin päävierailija ja toimi sen taiteellisena johtajana vuosina 2008-2015. Nykyisin hän on Unkarissa Pecsissä Pannonin filharmonian ylikapellimestari ja mm. Budapestin oopperan vierailija sekä kysytty vierailija eri puolilla Eurooppaa.
Milko Vesalainen, intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *