Rauni Mali: Elämäniloa ja tuskaa Lappeenranta-salissa

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kamarimusiikkikonsertti 15.3. Lappeenranta-salissa sisälsi Eugene Bozzan yömusiikkia, Louis Spohrin Nonetton op.31 ja Richard Straussin Metamorfoosin septetille.  
Konsertin pääteos oli Richard Straussin Metamorfoosi, tuskasta ja surusta kertova teos, jonka 80-vuotias säveltäjä tallensi nuottipaperille keväällä 1945. Saksa eli silloin toisen maailmansodan loppuhetkiä venäläisten ja puolalaisten joukkojen hyökätessä Saksan viimeisiä elossaolevia joukkoja - Hitler Jugendin lapsisotilaita - vastaan. Kun taistelut päättyivät koko Eurooppa oli raunioina. 
Tähän tilanteeseen Richard Strauss sävelsi Metamorfoosin (Muodonmuutos)  ja omisti sen sodassa tuhoutuneelle Saksalle. Teoksessa on muistumia muunmuassa Beehovenin Eroica sinfonian surumarssista, jota se varioi ja muuntelee ja joka teoksen lopussa erottuu vielä kerran kuin unenomaisena muistona sodan hirvittävistä kärsimyksistä. Viulisti Matti Koposen liidauksessa septetto soitti tämän vaikuttavan sävelteoksen toisiaan kuunnellen, paneutuvasti ja hartaasti.

Louis Spohrin Nonetto oli kuin vastakohta R. Straussin Metamorfoosille. Nonetto eli ”yhdeksälle sävelletty” on valoisa teos, joka oli mehevimmillään 
allegro osassa, jossa viulut, sellot, basso ja puhaltimet saivat omat soolohetkensä. Adagio-osassa jousiryhmä ja puhallinryhmä keskustelivat keskenään kuunnellen kohteliaasti vastapuolen puheenvuoron. Sävellys päättyi eloisaan finaaliin, jossa soittimien kepeää leikkiä oli ilo kuunnella.

Valitettavasti yleisö ei löytänyt tähän konserttiin, mutta paikalletulleet  eivät joutuneet katumaan vaarallista tuloaan jäisillä kaduilla ja talvisessa viimassa. Sisältö oli kauttaaltaan syvällistä ja vaikuttavaa. 


Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *