Liettua 100 vuotta

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Liettua 100 vuotta konsertti torstaina 15.2.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa soi liettualaisia värejä. Kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Vytautas Lukočius on valinnut ohjelmaan liettualaisten huippusolistien lisäksi liettualaista musiikkia ja Baltiassa paljon esitettyä oopperamusiikkia. Liettuan musiikkiperinteet ovat pitkät ja niiden yhteydet moninaiset eri puolille Eurooppaa. Lukocius pitää tärkeänä, että jokaisella itsenäisellä maalla on oman kansallisen kulttuurinsa lisäksi yhteisiä arvoja kuten eurooppalainen taide-elämä ja sen taideinstituutiot. Ilman omaa taidetta kansakunta ei voi hyvin eikä pysty kertomaan omasta itsestään laaja-alaisesti muiden kansakuntien rinnalla.
Konsertin solisteina esiintyvät huippunimet Liettuan laulutaiteen eturivistä. 

Sopraano Ona Kolobovaitė on syntynyt vuonna 1985. Hänen ohjelmistonsa sisältää oopperarooleja mm. Verdin La Traviatassa, Gounod´n Faustissa (Marqueritte), Mozartin Figaron häissä (Cherubino) ja rooleja lukuisissa eri musiikaaleissa- ja näytelmissä. Kolobovaitė voitti kansallisen Lapset laulavat Dainų Dainelė/Laulun laulu -kilpailun viisi kertaa. Kolobovaitė voitti myös Liettuan television suuren Talent Triumfo arka –kilpailun vuonna 2009, mikä johti siihen, että hänestä tuli yksi Liettuan musiikkimaailman kuuluisimmista kasvoista. 

Vuonna 1985 syntynyt bassobaritoni Liudas Mikalauskas on yksi Kaunasin valtion teatterin pääsolisteista. Hän on noussut merkittäviin rooleihin Liettuan oopperassa ja tähän mennessä hän on laulanut yli viidessätoista eri oopperatuotannossa. Hän on hyvin kysytty oratoriosolisti ja esiintyy säännöllisesti monien liettualaisten orkesterien solistina kuin myös ulkomailla. Vuonna 2006 Mikalauskas sai Liettuan kulttuuriministeriön palkinnon Best Professional Art Debut -tapahtumassa 21-vuotiaana. Vuonna 2007 hän jatkoi oopperalaulajan ja draamasiintyjän opintojaan Royal Welsh Music Schoolissa. Hän on myös voittanut 12 palkintoa eri kansainvälisissä laulukilpailuissa.

Liettua 100 vuotta konsertin ohjelmassa kuullaan romanttisia ooppera-aarioita ja lauluja säveltäjänimiltä Vytautas Klovalta, Giuseppe Verdiltä, Balys Dvarionasilta, Gioacchino Rossinilta, Johann Straussilta ja Oskar Merikannolta - Sevillan parturista Rigoleton kautta Lepakkoon. Orkesterinumeroina kuullaan Arvydas Malcysin Bolero, Eduard Balsysin Habanera ja Alfred Schnittken Sutartinés.
Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi perjantaina 16.2.2018 Helsingissä Temppeliaukion kirkossa klo 18 Liettuan 100-vuotisjuhlakonsertin merkeissä kapellimestari Vytautas Lukočiuksen johdolla.
Milko Vesalainen, intendentti 040 5733890

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *