Sota-ajan laulujen tulkkeina Milana Misic ja Markus Allan


Lappeenrannan kaupunginorkesterin Sota-ajan laulut –konsertissa torstaina 16.11.2017klo 19 Lappeenranta-salissa kaupunginorkesteria johtaa Antti Rissanen ja solisteina esiintyvät laulajat Milana Misic ja Markus Allan. Orkesterin harmonikkataiturina esiintyy harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara. Konsertin juontaa kuulu klassikkoradioääni Maarit Niiniluoto.
Suomi 100 v ei olisi totta, ellei veteraanisukupolvi olisi taistellut itsenäisyydestämme sydänverellään. Nuo muistot sota-ajoilta pukeutuvat laulun sanoiksi nostalgisin sävelin. Sota-ajan laulut olivat voimanlähde rintamalla taisteleville. Ne myös valoivat uskoa tulevaan. Sota-ajan laulut liikuttavat kuulijoita yhä tänäkin päivänä: Rantakoivun alla, Sataman valot, Elämää juoksuhaudoissa, Säkkijärven polkka, Kangastusta, Oi Josef, Josef… Sota-aikana näitä lauluja laulettiin sota-ajan viihdeiltamissa, joiksi niitä kutsuttiin aina vuoteen 1947, jolloin Yleisradion ja Suomen Kuvalehden julistamassa kilpailussa keksittiin sana viihde.
Kaikki kulttuuri oli vuosina 1939-47 viihdyttämistä. Päämajan viihdytystoimisto saattoi kirjata kansallisen projektin niin rintamalla kuin kotirintamalla voitokseen. Balettitanssijat, taikurit, iskusävelien laulajat, oopperalaulajat, kupletöörit ym. esiintyivät samoilla estradeilla, radio-ohjelmissa ja elokuvissa saadakseen suomalaiset unohtamaan sodan edes kolmeksi minuutiksi tai tunniksi.
Milana Misic on laulajana omimmillaan niin iskelmän, viihteen kuin pop-musiikin saralla. Hän on esiintynyt tanssilavoilla eri puolilla Suomea, tehnyt kiertuekonsertteja useiden viihdeyhtyeiden ja ammattiorkesterien solistina. Misic on erityisesti esittänyt äitinsä laulaja Laila Kinnusen lauluja, mutta mm. vuonna 2011 hän oli myös Euroviisujen Suomen ehdokkaana kappaleella Sydämeni kaksi maata. Milanalta on ilmestynyt useita albumeja mm. Valoa ikkunassa, Käy tanssimaan ja Väärää rakkautta.
Markus Allan on tangolaulaja, jonka ura alkoi jo 1960-luvulla. Hän lauloi aluksi Kai Lindin orkesterissa ja levytti Toivo Kärjen johdolla muun muassa tunnetuimman kappaleensa Liljankukka. 1990-luvulla hän nousi nuoremmankin yleisön tietoisuuteen laulamalla Rauli Badding Somerjoen kappaleen Kauas pilvet karkaavat Aki Kaurismäen saman nimisessä elokuvassa. Hän on laulanut myös monilla Sodankylän elokuvajuhlilla. Vuonna 2013 Allan sai Tango Finlandia -palkinnon Tangomarkkinoilla.
Toimittaja, radioääni Maarit Niiniluoto tunnetaan radiotoimittajana sekä viihdemusiikkia käsittelevistä kirjoistaan ja artikkeleistaan. Vuodesta 1962 alkaen mm. Ilta-Sanomien, Suomen Kuvalehden ja Uuden Suomen toimittajana työskennellyt Niiniluoto siirtyi vuonna 1991 freelanceriksi. Hän on uransa mittaan perehtynyt suomalaisen populaarimusiikin vaiheisiin ja ylipäänsä kotimaisen viihteen historian suuriin nimiin. Yksi hänen merkittävimmistä alueistaan on sotavuosien viihdytystoiminta, jonka hän näkee tuon vaikean ajan merkittävänä selviytymisstrategiana. Hän on myös erityisesti paneutunut suomalaisten naissanoittajien tuotantoon ja elämänkohtaloihin.
Milko Vesalainen, intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *