Rauni Mali Saimaa Sinfoniettan konsertissa 2.11.2017

Saimaa Sinfonietta, kapellimestari Daniel Raiskin sekä solisti Benjamin Marquise Gilmore, viulu ja alttoviulu, Lappeenranta-salissa.

Konsertti alkoi Toru Takemitsun Requiemillä ja päättyi Carl Maria von Weberin elämäniloiseen  sinfoniaan. Päänumero oli Beethovenin rakastettu ja ainoa viulukonsertto sekä Max Bruchin Romanssi alttoviululle ja orkesterille. Siinä torstain tarjoilu. 

Takemitsun Requiem oli sikäli yllätys, että se ei kuulostanut japanilaiselta vaan eurooppalaiselta. Nimestään huolimatta se ei ollut tunteita raastava kuolinmessu, vaan filosofinen retki mielikuvitusmaailmaan. Takemitsu oli itseoppinut säveltäjä, joka käytti sävellyksissään itämaisen ja länsimaisen musiikin aineksia. 

Beethovenin viulukonserton solisti Benjamin Marquise Gilmore osoitti perineensä kuuluisan musiikkisukunsa parhaat taidot, herkät vivahteet, harkitut, rauhalliset ja  sävykkäät otteet. Gilmore paneutui syvällisesti suureen tehtäväänsä ja kapellimestari piti huolen siitä, että orkesteri antoi viulun äänelle mahdollisuuden loistaa ja vaikuttaa. Olisin silti odottanut Gilmorelta hieman enemmän rohkeutta ja heittäytymistä. Kadenssit olivat virtuoosisia. Gilmore osoitti konsertissa myös monipuolisuutensa soittamalla vaativan Beethovenin lisäksi alttoviulun solistiosuuden Max Bruchin romanssissa. Raiskinin kapellimestariote oli kaiken aikaa monipuolista ja ilmeikästä, ja voin vain onnitella Mikkelin orkesteria, joka on saanut Raiskinista orkesterinsa taiteellisen partnerin. Tervetuloa toistekin myös Lappeenrantaan!


Saksalaisen Carl Maria vo Weberin sinfoniassa Saimaa Sinfonietta sai revitellä sydämensä kyllyydestä. Orkesteri löysi con fuocon - tulisesti -  ynnä kaikki muut sävyt oopperasäveltäjän paletista. Soittajista jäivät mieleeni erityisesti Andante osan oboe-, fagotti- ja huilusoolot. Konserttimestari Jyrki Lasonpalon plussaksi katsoin koko ensemblen yhteissoiton iloisen ilmeen, joka siirtyi suoraan kuulijan nautittavaksi. Yhdyin yleisön runsaisiin kiitoksiin.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *