Saimaa Sinfoniettan konsertissa Uljas Pulkkiksen Luonnontiede-kantaesitys

Saimaa Sinfonietta - Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesteri yhteistyössä, konsertoi perjantaina 22.9.2017 klo 19 Lappeen Marian kirkossa kapellimestari Vytautas Lukociuksen johdolla. Orkesterin solisteina esiintyvät sopraano Kaisa Ranta ja sellisti Tuomas Lehto. Konsertti juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta uudella teoksella, kun orkesteri esittää säveltäjä Uljas Pulkkiksen uuden teoksen Luonnontiede - konsertto sopraanolle, sellolle ja orkesterille. Teos on Muusikkojen liiton tilaus liiton juhlavuoden kunniaksi. Konsertin sinfoniana kuullaan Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 2 D-duuri op.36.

Uljas Pulkkis on suomalainen säveltäjä, joka on toiminut vapaana taiteilijana noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuosituhannen vaihteessa hän vastaanotti useita palkintoja, mm. Gustav Mahler-, Kuningatar Elisabeth-, Unesco Rostrum-, ja Uussävel –palkinnot. Lisäksi Pulkkiksen orkesterisävellyslevy valittiin vuonna 2012 YLE:n vuoden levyksi. 
Orkesteri- ja konserttosävellysten lisäksi Pulkkis on säveltänyt kaksi oopperaa: ”Viisi naista Kappelissa” Helsingin juhlaviikoille, sekä ”Kekkonen” Ilmajoen musiikkijuhlille.
Viimeaikaisia teoksia on mm. New Yorkin Chelsea –festivaaleille tilattu ”Fern Flowers”, orkesterilaulusarja ”Lähestyminen” Esko Valtaojan varta vasten laulusarjaa varten kirjotettuihin teksteihin sekä tämän vuoden tammikuulta Saksan Konzerthausin tilaama ”Legacy” kamariyhtyeelle, toukokuulta sinfonian ”Wayfare” kamariorkesteriversio Jyväskylä Sinfonialle ja kesältä Sakari Oramon johtama kaksoispianokonsertto. Tälle syksylle Pulkkis on säveltänyt mm. Radion sinfoniaorkesterille sinfonian ”Maamme”.

Kaisa Ranta aloitti musiikkiopinnot 6-vuotiaana pianonsoitolla, ja soitti toisena instrumenttinaan pitkään myös poikkihuilua. Klassisen laulun opinnot alkoivat vuonna 1998 Oulun Konservatoriossa Airi Tokolan johdolla ja jatkuivat ammattiopintoina Oulun Seudun Ammattikorkeakoulussa ja Turun Musiikkiakatemiassa (Musiikkipedagogin tutkinto 2004). Sibelius-Akatemiassa Kaisa Ranta opiskeli vuosina 2005-2008 Marjut Hannulan johdolla, ja musiikin maisteriksi Ranta valmistui oopperakoulutuksesta keväällä 2008 suoritettuaan lauludiplominsa erinomaisin arvosanoin.
Kaisa Rannan opettajina ovat vuosien varrella toimineet professorit Eva Blahovan, Ûdo Reinemann ja Elisabeth Werres. Rannan nykyinen opettaja on Mika Kares. Lied-musiikkia Ranta on opiskellut Ilmo Rannan ja Ralf Gothonin ohjauksessa.
Vuonna 2006 Kaisa Ranta debytoi Suomen Kansallisoopperassa W.A. Mozartin Zaide-oopperan nimiroolissa vuonna 2006, jonka jälkeen hän on vieraillut siellä säännöllisesti.Suomen Kansallisoopperassa hänen roolejaan ovat olleet mm. Verdin Falstaff´n Nanetta, Linkolan Robin Hoodin Marian, Korngoldin Die tote Stadt´n Juliette sekä naispäärooli Leos Janacekin oopperassa Ovela kettu. Rannan tämän kauden tehtäviin kuuluu Carlotta Giudicellin rooli Andrew Lloyd Webber musikaalissa Oopperan kummitus. Ranta on vieraillut myös mm. Oopperakammarin, Ooppera Skaalan ja Taite ry:n tuotannoissa.
Kaisa Ranta on laulanut useiden suomalaisten orkesteiden ja kuorojen solistina. mm. Radion Sinfoniaorkesterin solistina Ranta on esiintynyt nykymusiikin kantaesityksissä esim. Uljas Pulkkiksen Neito (2008) sekä Paavo Heinisen Kaukametsä ja Musta Kehtolaulu (2013).Lied-musiikkia hän on nauhoittanut Yleisradiolle yhdessä pianisti Ilmo Rannan kanssa. Kaisa Ranta on konsertoinut kotimaan lisäksi Englannissa, Yhdysvalloissa, Tsekissä ja Japanissa.
Valtakunnalliseen, suuren yleisön tietoisuuteen Kaisa Ranta nousi voitettuaan ensimmäisen palkinnon Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa vuonna 2006. Samassa kilpailussa vuonna 2004 Ranta palkittiin Nuoren lupaavan naislaulajattaren palkinnolla. Ranta oli kesällä 2009 käydyn kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti. Kaisa Ranta on esiintyvän taiteilijan työnsä ohella myös Muhoksen Musiikkipäivien sekä Oopperakammari ry:n taiteellinen johtaja.

Tuomas Lehto esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa ja häntä voi myös kuulla monilla festivaaleilla. Lehto on Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellisti, Uusi Helsinki-kvartetin sellisti ja Total Cello Ensemblen jäsen sekä KuruFest-festivaalin taiteellinen johtaja.
Tuomas Lehto aloitti sellonsoiton opinnot kolmevuotiaana opettajanaan Anja Maja. Vuonna 2000 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ensin Hannu Kiiskin ja myöhemmin Marko Ylösen ja Jan-Erik Gustafssonin johdolla. Vuonna 2007-2008 hän opiskeli Tukholmassa Torleif Thedéenin luokalla.
Lehto on tehnyt radionauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja levyttänyt ahkerasti solistina ja erilaisten yhtyeiden jäsenenä. Hän on myös kantaesittänyt useita teoksia, mm. Ville Matvejeffin sellokonserton Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Kilpailumenestystä on Turun sellokilpailusta vuodelta 2006.


Milko Vesalainen, intendentti 

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *