Rauni Mali: Tibor Bogányi sytytti orkesterin

Lappeenrannan kaupunginorkesteri Lappeenranta-salissa keskiviikkona 24.5.
Kapellimestari Tibor Bogányi solistit Helka Seppälä, kontrabasso ja Pedro Conejero, fagotti. 

Päähuomion veti kapellimestari Tibor Bogányi, joka oli ”keikalla” Lappeenrannassa. Bogányi tuli saliin vauhdikkaan energisenä, viimenäkemästä hoikentuneena ja tyylikkäänä ja tervehti yleisöä kuin vanhaa tuttua vuosilta 2008 - 2015. Nykyään Bogányi toimii Unkarissa Pannonin filharmonikoiden ylikapellimestarina ja Unkarin Valtionoopperassa - muun muassa. Lappeenrannan konsertissa Bogányi aloitti Sibeliuksen itämaissävyisellä Belsazarin pidot orkesterisarjalla, jossa vanhatestamentillinen tarina sai orkesterilta upean tulkinnan. Khadran tanssissa huilun, oboen ja bassoklarinetin sooloilla oli tärkeä rooli itämaisen tunnelman luomisessa. Nocturne osassa sensijaan Sibelius oli kyllä ehtaa tuttua suomalaista Sibeliusta. 

Toinen suomalainen sävellys oli päässyt kevään viimeiseen orkesterikonserttiin. Säveltäjä oli Ernst Pingoud, joka ei ole kovin leimallisesti suomalaisen musiikin tekijä. Konserttiesitteessä intendentti Milko Vesalainen kutsuikin Pingoudia kosmopoliitiksi. Pingoudin viisi sonettia ja varsinkin mietiskelevä Contemplatif-osa yllätti modernisuudellaan, sävellysvuosi kun oli 1918!

Konsertissa oli solistina kaksi orkesterin omaa soittajaa. Kontrabasisti Helka Seppälä soitti musikaalisesti ja taitaen Giovanni Bottesinin konserton nro 2. Bogányi tuki hennon tuntuista solistia pitämällä orkesterin volyymin tasapainossa solisti-kontrabasistin kanssa. Finaalissa Seppälä irroittelikin sitten jo niin rohkeasti, ettei kapellimestarin apuja tarvittu. Fagotisti Pedro Conejero esitteli Rossinin konserton allegro-osassa notkeaa soittoa, largossa rauhallisen varmaa tulkintaa ja finaalissa taituruutta vaativaa nopeutta ja joustavuutta.


Bogányin välittömyys ja innostus tarttui orkesteriin, joka oli tässä kevätkauden viimeisessä konsertissa suorastaan parhaimmillaan! Lopuksi orkesteri heitti jäähyväiset eläkkeelle lähtevälle lyömäsoittaja Jukka Piipariselle - humppasikermällä! Hyväntuulisen konsertin päätti Oskar Merikannon Kesäillan valssi.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *