Rauni Mali: Cleopatran intohimoinen elämä ja traaginen kuolema

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertti torstaina 18.5.2017 klo 19 Lappeenranta-salissa. Säveltäjänimet: Kokkonen, Berlioz, Mahler. Kapellimestari Ari Rasilainen, solisti mezzosopraano Zandra McMaster.
Ari Rasilainen on lappeenrantalaisille tuttu nelivuotiskaudestaan 80-luvun loppupuolen kapellimestarina. Lappeenrannasta Rasilainen siirtyi Tampereelle, josta ura vei Keski-Eurooppaan ja Saksaan, jossa hän toimii nykyään Konstanzin orkesterin ylikapellimestarina. Rasilainen kertoi muistavansa hyvin Lappeenranta-ajan, mutta hämmästeli myös sitä, että orkesteri ei ole l kasvanut, vaan on edelleen samankokoinen kuin 80-luvulla.
Orkesterimusiikin lisäksi Rasilaista kiinnostaa ooppera ja laulu ja omimmillaan hän olikin Berlioz´n Cleopatrassa, jossa mezzosopraano Zandra McMaster tulkitsi Egyptin kuningattaren intohimoisen elämän ja traagisen kuoleman tarinan.

Zandra McMasterin heiveröinen ulkoinen olemus muuttui heti laulun alkaessa. Laulu virtasi voimakkaana, vapautuneena ja ilmeikkäänä, eikä väsymisestä tai herpaantumisesta ollut jälkeäkään. Berlioz´n musiikki oli omiaan inspiroimaan myös orkesteria, Cleopatran kuolema on suosikkikappale, jossa jokaisella orkesterin jäsenellä on omat hetkensä. Rasilaisen johtamana orkesteri soitti inspiroituneesti ja sai Berlioz´n kertomuksen elämään.


Konsertin ohjelma oli eloisa ja tasapainoinen. Ensin Joonas Kokkosen  ”Maisema”, puhaltimien ja jousien vuoropuhelu, värikylläinen ja kaunis sävellys. Sitten dramaattinen Cleopatra ja lopuksi  Gustav Mahlerin kamarisinfonia nro 4, jonka loputtua olo oli melkein pettynyt: tätä olisi kuunnellut lisää ja lisää. Mahlerin sinfonia pursui keväistä tunnelmaa keinuvilla valssirytmeillä ja raikkailla melodioilla. Orkesteria oli täydennetty harmonikan ja pianon soittajilla, toisella lyömäsoittajalla ja sopraanolla. Sinfonian viimeisessä osassa Zandra McMaster esitti lapsennäkemyksen taivaallisesta elämästä tunteikkaasti, osan alku oli sävellyksen kaikkein kauneimpia kohtia rauhallisessa, melodisuudessa. Ruhevoll! todella! Orkesterin osuuksista mieleen jäivät oboen ja huilun kauniit soolot. Torstai-illan konsertti oli kuin helmi, jonka säteily jatkui mielessä pitkään konsertin päätyttyäkin.  

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *