Rauni Mali: Bachin Pääsiäisoratorion ilosanoma

Lappeen Marian kirkko 12.4. 2017. Lappeenrannan kaupunginorkesteri, solistit Mia Heikkinen, sopraano, Anna Danik, altto, Heikki Kulo, tenori ja Hannu Forsberg, basso. Etelä-Karjalan klassinen kuoro. Kapellimestari Vytautas Lukocius.

Ihmeellinen on pääsiäismusiikin veto, kun Bachin 290 vuotta sitten säveltämän pääsiäisoratorion kuulijoita riittää Lappeenrannassakin täysi kirkkosalillinen. Leipzigin kanttorin Johann Sebastian Bachin työtehtäviin kuului opettamisen lisäksi kantaattien, passioiden ja oratorioiden tekeminen. Tuottelias Bach melkein nääntyi työmäärään, kun sunnuntain jumalanpalvelukset ja kirkolliset juhlapäivät vaativat yhä uusia sävellyksiä, joista jälkimaailma on sitten saanut nauttia vuosisatojen ajan. 

Pääsiäisoratorio on jäänyt Bachin tunnetumpien Jeesuksen kärsimyskertomusten Matteus- ja Johannespassioiden varjoon. Sävelkieli ja muoto ovat kuitenkin tuttua Bachia. Pääsiäisoratorion sanoma on kuoleman voittaminen ja ylösnousemus. Solistit kuljettavat aarioissaan kertomusta kuinka Jeesuksen haudalla kävijöitä odottaa ihme ja riemuntäytteinen hämmästys. Hautakammio on tyhjä ja Vapahtaja elää edelleen. 

Oli hyvä että oratorion libretto löytyi lyhennettynä ja suomennettuna käsiohjelmasta, joten kuulija saattoi seurata kristinuskon tärkeintä sanomaa. Teos orkesterille, kuorolle ja neljälle laulusolistille oli mielenkiintoinen vaihtelevien kokoonpanojen ansiosta. Tenorin ja basson yhteistä aariaa kuljetti oboe, sopraanoa kannatteli huilu ja alttoa oboe. Erityisesti mieleeni  jäi yhdistelmä Tiina Heinonen, huilu ja Mia Heikkinen, sopraano, varsinkin kun Eeva-Maria Pykäläisen sellon näppäilyt ja Johannes Vesterisen urut rakensivat tarinalle hienon taustamaiseman.

Kuoron osuus oli Pääsiäisoratoriossa selvästi vähäisempi kuin Bachin passioissa. Toomas Kaptenin valmentaman Etelä-Karjalan klassisen kuoron tehtävänä oli ensin esitellä tilanne ja lopuksi päättää esitys mahtavaan ylistys- ja kiitoslauluun ylösnousemuksen ilosanomasta.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *