Keväinen kamarimusiikkikonsertti Brahmsia ja Sibeliusta


Lappeenrannan kaupunginorkesterin Fantasiaa ja satua ohjelmassa torstaina 20.4.2017 klo 19 Lappeenranta-salissa kuullaan kattaus klassikoita runsain värein. Konsertin päänumerona kuullaan Johannes Brahmsin häikäisevän keväinen Trio op. 40 Es-duuri. Sen esittävät Aleksi Mäkimattila, käyrätorvi, Matti Koponen, viulu ja Viktoria Vatanskaja, piano. Jean Sibeliuksen Satu on sävelletty vuosina 1892-1902.Kamariversiossa on seitsemän soittajaa ja sen esittävät Tiina Heinonen, huilu, Jorma Lautanen, klarinetti, Matti Koponen ja Anne Sirviö, viulu, Taija Pelkonen, alttoviulu, Anu Keski-Saari, sello ja Helka Seppälä, kontrabasso. Benjamin Brittenin Kvartetto oboelle ja jousille on vuodelta 1932 ja hyvin valoisan optimistinen teos säveltäjän elämän hymyillessä vielä uuden vuosisadan alun ajan ja paikan henkeä. Sen esittävät Santeri Kaksonen, oboe, Jaana Kauppinen, viulu, Markus Sarantola, alttoviulu ja Eeva-Maria Pykäläinen, sello.
Käyrätorvitrio Es-duuri Op.40 on Johannes Brahmsin neliosainen trio, joka on sävelletty vuonna 1865 Brahmsin samana vuonna kuolleen äidin Christianen muistolle.  Ensimmäinen esitys tapahtui Zürichissä 28. marraskuuta 1865 ja vuotta myöhemmin teos julkaistiin marraskuussa 1866. Trio oli viimeinen kamarimusiikkiteos, jonka Brahms kirjoitti seuraavien kahdeksan vuoden aikana.
Brahms kirjoitti teoksen mielessään erityisesti ns. luonnontorvi, vaikka venttiilikäyrätorvi oli hyvin yleistymässä vakiosoittimeksi. 1800-luvun romantiikassa käyrätorvella oli edelleen yhteys luontoon taiteilijoiden mielikuvissa. Niinpä Brahmskin kirjoitti, että Trion avausteema tuli hänelle mieleen metsäretken aikana luonnossa ihanassa maisemassa. Brahms oli myös itse lapsena opiskellut luonnontorven soittoa.
Milko Vesalainen kaupunginorkesterin intendentti

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *