Rauni Mali: Mozartia ja Moz-Artia

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertti Lappeenranta-salissa 9.3.2017. Mozart, Schnittke. Kapellimestari Erkki Lasonpalo. 

Konsertti oli suunniteltu erinomaisesti. Ehtaa Mozartia ( kaksi sinfonia concertantea) ja välissä Schnittken iloittelu Moz-Art à la Haydn. Orkesteri oli vireessä ja concertantet sitä mukaa nautittavaa tasapainoista soittoa. Mozartin ideana oli yhdistää sinfonian ja konserton muoto, niin että solistit soittavat melodian ja orkesteri säestyksen. Es-duuri sinfonia concertantessa solisteina olivat puhaltajat: Tiina Heinonen huilu, Mika Suihko oboe, Aleksi Mäkimattila käyrätorvi ja Pedro Conejero fagotti. Siinä neljä solistia, jotka puhalsivat niin kepeän raikkaasti, että saivat kapellimestarin Erkki Lasonpalonkin tanssahtelemaan korokkeellaan. 

Mozartin concertante KV 364 solisteina soittivat Matti Koponen, viulu ja Erkki Lasonpalo alttoviulu. Yhteissoitto orkesterin kanssa sujui kaksikolta mallikkaasti ja kumpikin haastoi toisensa kadensseissa yhä vivahteikkaampaan solismiin. Suloinen Andante-osa vei kuulijan kohti Presto-osan juhlallista loppua. Hyvän mielen musiikkia, vailla ristiriitoja ja väkivaltaa. 

Schnittken 150 vuotta myöhemmin sävelletty Moz-Art à la Haydn suorastaan vaati muutoksen esitystapaan ja soittajien asemointiin. Pimennetty sali loi intiimin tunnelman, jossa kaksi solistista viulua haastoivat toisensa ja orkesterin. Schnittken sävellys kahdelle viululle ja jousisorkesterille oli erikoinen, vain hienokseltaan Mozartia ja Haydnia sivuava, mielikuvitusrikas, humoristinen teos. Solistit tuntuivat nauttivan soittamisesta ja koko orkesteri selviytyi taidokkaasti niin soitosta kuin melko monimutkaisesta koreografiastakin. Yleisö antoi reilusti palautetta hyvästä esityksestä. 
Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *