Lappeenrannan kaupunginorkesterin Mozartin concertantet 9.3.2017


Lappeenrannan kaupunginorkesterin Mozartin concertantet konsertissa torstaina 9.3.2017 klo 19 kuullaan molemmat W.A. Mozartin suosikki Sinfonia concertantet. Orkesteria johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo ja solisteina esiintyvät Tiina Heinonen, huilu, Mika Suihko, oboe, Pedro Conejero, fagotti ja Aleksi Mäkimattila, käyrätorvi sekä Matti Koponen ja Linnea Hurttia, viulu ja Erkki Lasonpalo, alttoviulu. Ohjelmassa kuullaan myös Alfred Schnittken teos Moz-Art á la Haydn kahdelle viululle ja orkesterille.

Sinfonia concertante Es-duuri viululle, alttoviululle ja orkesterille on yksi klassisen kauden hienoimpia konsertoivia sinfonioita. Ensimmäinen osa sisältää kolme esittelyä kahden sijaan. Sen ilme on maisemallisen rauhallinen ja musiikillisesti melodisesti hyvin kekseliäs. Solistien sisääntulo on yksi hienoimpia ja taitavimpia, kun kaikki alkaa kuin valonsäteen ilmestyminen taivaanrannan horisonttiin. Teeman kehittely vuorottelee molempien soittimien kesken tavattoman hienostuneesti ja osan rakenne noudattaa muotoa ABA. Sivuteema on pohdiskelevan arvoituksellinen. Hidas osa on laulava ja rauhoittavan melodinen. Molemmat instrumentit avaavat temaattisen keskustelun pikantin puhuttelevasti. Kolmas osa on leikkisä variaatiomuotoinen finaali, jossa soittimien scherzomaisuuden keskellä trillien leikki ja polveileva virtuoosimaisen nopealiikkeinen kuviointi on käsin kosketeltavaa.

Erkki Lasonpalon kapellimestariopinnot alkoivat Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla vuonna 2007 ja jatkuivat seuraavana vuonna Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Leif Segerstamin johdolla. Hän on osallistunut Jukka-Pekka Sarasteen, Mikko Franckin, Atso Almilan ja Tibor Bogányin mestarikursseille. Keväällä 2011 Wegelius-säätiö myönsi Lasonpalolle tunnustusapurahan orkesterijohdon opiskelun johdosta. Kapellimestaridiplomin Lasonpalo suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin. Lasonpalo on vieraillut diplominsa jälkeen Turun, Helsingin, Lappeenrannan, Tampereen, Lahden Oulun, Kuopion ja Jyväskylän kaupunginorkestereissa, Tapiola Sinfonietassa, Lapin ja keskipohjanmaan kamariorkesterissa, sekä Kokkolan Oopperassa. Lasonpalo toimii Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana sekä Kemin kaupunginorkesterin pääkapellimestarina. Viulua Lasonpalo opiskeli ensin Lahden konservatoriossa Pertti Sutisen johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli viulua vuodesta 2004 prof. Mi-Kyung Leen, Päivyt Mellerin, prof. Réka Szilvayn ja Tero Latvalan johdolla. Hän on toinen viulisti aktiivisesti toimivassa Postiglione jousikvartetissa, joka voitti kesällä 2009 kansainvälisen Night and jousikvartettikilpailun.
Milko Vesalainen, intendentti 040 620 7595

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *