Klarinettivelho Olli Leppäniemi Lappeenrannassa 23.3.2017


Milko Vesalainen:
Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa Suomalainen konsertto torstaina 23.3.2017 klo 19 Lappeenranta-salissa orkesteria johtaa Eero Lehtimäki ja solistina soittaa klarinettitaiteilija Olli Leppäniemi. Konsertissa saa kantaesityksensä säveltäjä Paavo Heinisen uusi klarinettikonsertto. Teos on Lappeenrannan kaupunginorkesterin tilausteos. Konsertissa kuullaan myös Edward Elgarin runoelma Chansons de Nuit et de Matin op. 15 ja W. A. Mozartin Sinfonia nro 29 A-duuri KV 201.
Intendentti Milko Vesalainen haastattelee Olli Leppäniemeä ja säveltäjä Paavo Heinistä ennen konserttia Lappeenranta-salin lämpiössä klo 18.30 alkaen.
Olli Leppäniemi (s. 1980) aloitti klarinetinsoiton Lappeenrannan musiikkiopistossa opettajanaan Jorma Lautanen. Klarinettidiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa Reijo Koskisen johdolla korkeimmin mahdollisin arvosanoin vuonna 2006 ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008. Lisäksi Leppäniemi on opiskellut Hans-Christian Braeinin johdolla Oslossa sekä Los Angelesissa opettajanaan Yehuda Gilad.
Hän voitti 1. palkinnon kansainvälisessä Carl Nielsen-kilpailussa 2009, ja on sen jälkeen esiintynyt solistina BBC Scottish Symphonyn, Helsingin Kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Tanskan Radion Sinfoniaorkesterin, Norrlandsoperan Orkesterin, Odensen Sinfoniaorkesteri sekä Tivolin Sinfoniaorkesterin kanssa. Vuoden muusikko-palkinnon Leppäniemi sai Tanskassa 2011.
Leppäniemi toimii Turun filharmonisen orkesterin klarinetin äänenjohtajana sekä tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Aiemmin hän on toiminut vastaavassa toimessa Tanskan Radion Sinfoniaorkesterissa, Bergenin Filharmonikoissa sekä Sinfonia Lahdessa. Hän esiintyy usein myös Lontoon Philharmonic Orchestran ja Australian Chamber Orchestran riveissä. Leppäniemi on Buffet Crampon-taiteilija.
Eero Lehtimäki (s. 1989) on suomalainen kapellimestari ja klarinetisti. Hän on valmistunut sekä klarinetistiksi että bassoklarinetistiksi Helsingin konservatorista, ja opiskellut sen jälkeen orkesterinjohtoa sekä Sibelius-Akatemiassa että Wienissä Universität für Musik und darstellende Kunst Wien -musiikkikorkeakoulussa. Suomessa hänen opettajinaan ovat toimineet muiden muassa Jorma Panula, Atso Almila ja Hannu Lintu. Wienissä hän opiskeli orkesterinjohtoa sekä Johannes Wildnerin että Simeon Pironkoffin luokilla ja oopperanjohtoa Konrad Leitnerin oppilaana.
Vuonna 2014 Eero Lehtimäki voitti kansainvälisen NWBC-kapellimestarikilpailun, ja on siitä lähtien johtanut vierailevana kapellimestarina useita ammattiorkestereita sekä Suomessa että ulkomailla, ja kaudella 2014–2015 hänet valittiin myös harjoittelijaksi Wienin valtionoopperaan. Vuodet 2013–2014 hän toimi Retuperän WBK:n taiteellisena harhaanjohtajana. Lehtimäki toimii syyskuusta 2016 alkaen Polyteknikkojen Orkesterin kapellimestarina.
Eero Lehtimäen läpimurtona voidaan pitää vuoden 2016 Turun musiikkijuhlien Mariinski-teatterin orkesterin konserttia, jossa Musiikkijuhlien mestarikurssille osallistunut Lehtimäki johti konsertin avausnumeron kapellimestari Valeri Gergijevin pyynnöstä ja puolesta. Debyytti oli siinäkin suhteessa poikkeuksellinen, että Gergijev tarjosi tätä mahdollisuutta vain paria minuuttia ennen konsertin alkua. Lehtimäki sai debyytistään paljon kiitosta Gergijeviltä itseltään, ja valtakunnan päälehdissä julkaissut konserttiarvostelut hänen osuudestaan olivat ylistäviä.
Klarinetistina Lehtimäki on esiintynyt muun muassa Iitin Musiikkijuhlilla ja Lohjan Kaupunginorkesterissa, minkä lisäksi hän on opettanut klarinetinsoittoa sekä johtanut orkestereita useilla musiikkikursseilla. Hän on myös toiminut Circus Showbandin saksofonistina ja soittanut sekä klarinettia että saksofonia Helsingin Kaupunginteatterilla.
Kapellimestarityönsä ja -opintojensa ohessa Eero Lehtimäki opiskelee akustiikkaa Aalto-yliopiston Teknillisessä korkeakoulussa

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *