Rauni Mali: Viulisti Sergei Malov sytytti yleisön ja orkesterin

Saimaa Sinfonietta yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Lappeenrannassa 15.2.2017.
Kapellimestari Vytautas Lukocius, solisti Sergei Malov, viulu. Golijov, Beethoven, Klami, Vaughan Williams.

Sergei Malov on 33-vuotias viulisti Pietarista. Hän on hoikkavartaloinen, kuvankaunis, pitkätukkainen nuori mies. Viulu on kuin kiinnikasvanut hänen käteensä ja soitto niin itsestään selvää ja ongelmatonta, että kuulija hämmästyy. Näin helppoako se on. Ensi tuntuma Maloviin saatiin Beethovenin romanssissa viululle ja orkesterille, jossa solisti ikäänkuin tutkaili oman soittonsa ohessa orkesterin soittajia, kuin olisi kysynyt että hei kaverit ollaanko ystäviä. No oltiin.

Malovin rautaista tekniikkaa vaativa virtuositeetti tuli esiin Vaughan Williamsin Leivo nousee korkeuksiin sävellyksessä. Malov liverteli viulullaan illuusiota kesäisestä linnunlaulusta. Kaikki oli jälleen niin helppoa, että viulisti pystyi soittaessaan kävelemään luontevasti salin portaat ylös asti häivyttäen lopulta leivosen laulun kuulumattomiin siis taivaisiin. Siitä konsertosta tuli mieleen että itse Paganini ei olisi tehnyt sitä paremmin. Samaa ajattelin myös Malovin soittaessa kaksi ylimääräistä Ysaiën modernia virtuoosikappaletta kuin bonuslahjana yleisölle.

Orkesterin osuuksista minua miellytti eniten Golijovin konsertto kahdelle jousiorkesterille.
Orkesterin jäsenet istuivat ryhmitettyinä kahdeksi erilliseksi jousiorkesteriksi ja vauhdikkaine käänteineen teos sopi erinomaisesti Mikkelin ja Lappeenrannan Saimaa Sinfonietta konserttiin. Sävellyksen ensiosasta löysin kaikuja Piazzollan tangoista ja Enkelin kuolema-osasta dramaattista romantiikkaa. Vauhtia ei puuttunut myöskään Uuno Klamin Nummisuutarien alkusoitosta, jonka suomalainen teema toi humoristisena musiikillisena näkynä silmien eteen Nummisuutarien Eskon hyväntahtoisen hölmön hahmon.

Eloisa konsertti oli yleisön mieleen ja ohjelman suunnittelija ja Malovin bongaaja saavat ainakin minulta erikoiskiitokset.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *