Rauni Mali: Stravinskyn tarinoita

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertti torstaina 23.2. 2017 Lappeenranta-salissa. Stravinsky: Danses concertantes ja Sotilaan tarina. Kapellimestari Vytautas Lukocius, kertoja Kai Lehtinen.

Kaupunginorkesterin torstaikonsertti rakentui pelkästään Igor Stravinskyn musiikille. Danses concertantes oli ehtaa Stravinskya, kekseliästä, oikuttelevaa ja yllätyksellistä. Sävellys on tehty keskellä toista maailmansotaa vuonna 1942, mutta sota ei kuulu tästä Venäjältä Amerikkaan muuttaneen Stravinskyn teoksesta. Tanssit ovat kepeitä ja vain marssien kaiku muistuttaa Euroopassa käytävästä sodasta. Stravinsky käyttää paljon puhaltimia ja antaa niille mahdollisuuden nousta esiin yksi toisensa jälkeen, ja juuri tämän takia sävellys on kuulijalle hauskaa seurattavaa. Orkesterista näki, että teos oli myös hauskaa soitettavaa, varsinkin kun kapellimestarin velmuileva ote innosti soittajia rohkeaan irrotteluun. 

Pääteos, yli tunnin mittainen Sotilaan tarina, on Stravinskyn ensimmäisen maailmansodan aikana säveltämä musiikkinäytelmä. Teos perustuu venäläiseen kansansatuun. Lappeenrannassa se esitettiin seitsemän soittajan, yhden sotilaan ja yhden paholaisen voimin. Elokuvista, televisiosta ja teatterista tuttu Kai Lehtinen sopi sotilaan osaan kuin valettu. Hän oli suoraan sotatantereelta tullut väsynyt kotiaan ja elämänsä tarkoitusta etsivä sotilas. Ihailin Lehtisen kykyä ottaa näyttämö haltuun vähillä eväillä. Tunnin kestävän esityksen aikana sanojen tukena oli vain tuoli, reppu ja nurkissa vaaniva paholainen sekä tietysti Stravinskyn musiikki. Tarinan mukaan sotilas tekee liiton paholaisen kanssa  saadakseen kaiken maailman rikkauden - ja kuten arvata saattaa, siinä ei hyvin käy. 

Teoksen idea syntyi ensimmäisen maailmansodan aikana. Stravinsky oli syvästi järkyttynyt maailmansodasta ja loi sotilaan tarinasta hämmentyneen, pohdiskelevan monimielisen taideteoksen, jossa orkesterin osuudet eivät tulkinneet kertomusta niinkuin olisi voinut luulla, vaan musiikki oli absoluuttista ja abstraktia Stravinskya.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *