Rauni Mali: Holthe ja Kaksonen loistivat kaupunginorkesterin konsertissa

Kolbjörn Holthe, norjalainen viulisti ja kapellimestari johti Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertin Lappeenranta-salissa 2.11. Ohjelmassa oli kaksi norjalaista sävellystä Edvard Griegin Holbergin ajoilta ja Arne Nordheimin Nachruf. Griegissä Holthe tarttui viuluunsa ja johdatteli täsmällisellä ja energisellä otteellaan orkesterin - ja kuulijat - norjalaisten tunturimaisemien maailmaan.

Toinen norjalainen sävellys oli ikäänkuin pieni johdanto johonkin suurempaan (Mozartin 40. sinfonia), mutta esitys nousikin konsertin kohokohdaksi. Kapellimestarina Holthe johti jousisoitinsektiot yhden toisensa jälkeen hiljaiseen sävelpuheeseen, jossa melkein kilpailtiin siitä kuka pystyi hiljaisimmin ja ilmeikkäimmin kertomaan sävellyksen tarinan. Lumoava sävellys ja esitys!Pääteos konsertissa oli Richard Straussin Oboekonsertto, jonka taitavana esittäjänä oli Lappeenrannan orkesterin oboisti Santeri Kaksonen. Tehtävä ei ollut helppo. Straussin vauhdikas, iloisen energinen ja linnunlaulumainen oboekonsertto vaati tekniikalta ja ilmaisulta paljon. Monessa liemessä

( HKO:ssa, Kansallisoopperassa, Tapiola-Sinfoniettassa, Sinfonia Lahdessa jne) kypsynyt Kaksonen sai esityksensä kuulostamaan helpolta ja itsestäänselvältä kauneudelta.Ihmettelin orkesterin kykyä irrottautua päivittäisistä ikävistä talousennusteista ja suunnata energiansa klassisen musiikin helmien vaativaan toteuttamiseen.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *