Pianotaiteilija Olli Mustonen ensimmäisen kerran Saimaan Sinfoniettan kapellimestarina

Saimaa Sinfonietta konsertoi torstaina 22.9.2016 klo 19 Lappeenranta-salissa kapellimestari ja pianotaiteilija Olli Mustosen johdolla. Olli Mustonen johtaa nyt ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa ja Saimaa Sinfoniettaa. Konsertin ohjelmassa kuullaan säveltäjän johdolla Mustosen viime tammikuussa kantaesitetty Triptyykki jousille. Solistinumeronaan Mustonen soittaa W.A. Mozartin pianokonserton nr. 21 C-duuri ja lopuksi Mustonen johtaa suosikkiklassikkona Ludwig van Beethovenin Sinfonian nro 7 lisänimeltään Pastoraali.

Olli Mustosen persoonassa toiminta pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Hän aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana, tärkeimpinä opettajinaan Ralf Gothóni ja Eero Heinonen sekä vastikään edesmennyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Sittemmin työ on vienyt hänet kaikille maailman keskeisille konserttilavoille niin omin soolokonsertein kuin yhdessä huippuorkestereiden kanssa.

Mustosen omassa sävellystyössä keskeisellä sijalla ovat viime vuosina olleet orkesteriteokset. Toukokuussa 2014 kantaesityksensä sai Helsingin kaupunginorkesterin tilaama 2. sinfonia "Johannes Angelos". 
Mustosen levytystuotanto on laaja ja sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi Edison- ja Gramophone-palkinnot saaneen Alkanin ja Shostakovitshin preludien levytyksen. Viime vuosien äänitteistä mainittakoon Beethovenin pianokonserttojen kokonaislevytys Tapiola Sinfoniettan kanssa, Respighin Concerto in modo misolidio RSO:n ja Sakari Oramon kanssa, sekä soololevytyksiä mm. Bachin, Tshaikovskin, Sibeliuksen, Skrjabinin, Rahmaninovin, Prokofjevin ja Shostakovitshin teoksista. Mustonen on palkittu Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali vuonna 2003.

Olli Mustonen kirjoittaa teoksestaan Triptyykki: Triptyykki on alun perin kirjoitettu kolmelle selloille a cappella. Se on omistettu Sam Steppelille, jonka koskettavan haastattelun satuin lukemaan ja olin hyvin liikuttunut, miten hän puhui edesmenneestä vaimostaan. Pyynnöstä teos on omistettu hänen vaimonsa muistolle. Kolme osaa ovat luonteeltaan hyvin erilaisia: ensimmäinen on nimeltään Misterioso (salaperäisesti), toinen Furioso (kiihkeästi) ja kolmas Ad Astra (Tähtiin). Kolmas osa alkaa melko dissonoivasti ja vakavalla passacaglialla, mutta lopussa kaikki nousee hurmioituneena ja kohottavana korkeuksiin. Tämän jousiorkesteriteoksen on tilannut Helsingin Juniorijouset Itä-Helsingin musiikkiopiston 50. vuotisjuhliin 2016.

Milko Vesalainen, intendentti
Saimaa Sinfonietta/ Lappeenrannan kaupunginorkesteriKommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *