Lappeenrannan kaupunginorkesterin syyskauden avajaiskonsertti ”American pie”


Lappeenranta-sali 15.9. klo 19. Kapellimestari Vytautas Lukocius. Solisti Petteri Iivonen, viulu. Ives, Copland, Sousa, Barber.

Barberin viulukonsertto oli kuin mehukas kirsikka amerikkalaisen piirakan päällä. Barberin sävelkieli on värikästä, onnellista, joskus myrskyistäkin. Petteri Iivosen viulu loihti värejä mielin määrin ja orkesterin soitto pursui enegiaa. Barber oli säveltänyt viulukonserttoonsa vain kaksi osaa, mutta lisäsi myöhemmin konserttoon teknisestä vaikeudesta tunnetun presto-osan. Siinä olikin tekemistä niin orkesterilla kuin solistilla. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti!
Orkesteri panosti erityisesti konsertin ensimmäiseen numeroon. Charles Ivesin sävellys "Kysymys ilman vastausta" jäi askarruttamaan kuulijaa. Lavan kulmaan asemoidut viulut soittivat vaimeata mietiskelyä ja pimennetylle näyttämölle vähitellen hipsivät puhaltajat esittivät omat ristiriitaiset kommenttinsa. Kysymyksen esitti trumpetti Juhana Valtonen katsomon takaosasta. Mutta mikä oli se kysymys? Oliko se Mistä me tulemme? tai  Miksi me olemme olemassa? Vastausta ei tullut, mutta kysymys jäi elämään. 
Amerikkalaisen musiikin konsertti oli virkistävällä tavalla erilainen: kevyt, raikas ja hauskakin Tähtilipun alla kun oltiin. 

Rauni Mali


Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *