Lappeenrannan kaupunginorkesteri + Roope Gröndahl + Vytautas Lukocius


Lappeenrannan kaupunginorkesterin kevätkauden ensimmäinen sinfoniakonsertti Kolmen Ässän konsertti soi torstaina 21.1.2016 klo 19 Lappeenranta-salissa.

Orkesteria johtaa uusi taiteellinen johtaja kapellimestari Vytautas Lukočius ja solistina soittaa eturivin nuori tähtipianisti Roope Gröndahl. Konsertissa kuullaan Igor Stravinskyn orkesteriteos Dumbarton Oaks, Dmitri Shostakovitshin Pianokonsertto nro 1 c-molli op. 35 ja Franz Schubertin Sinfonia nro 5 B. Maassamme on kolmen ässän hallitus, mutta nyt pääseekin kuulemaan kolmen ässän konserttia! 

Konsertti on uuden taiteellisen johtajamme liettualaisen kapellimestari Vytautas Lukočiuksen avauskonsertti ja konsertin solistiksi saapuu ilmiömäinen pianistitaikuri monessa pianokilpailussa palkittu Roope Gröndahl, joka esittää Dmitri Shostakovitshin runollis-ironisen Pianokonserton nro 1 c-molli pianolle, trumpetille ja jousille op. 35. Shostakovitshin ironia ei jätä ketään kylmäksi musiikin puntaroidessa arkimaailmaa neuvostotodellisuudessa, heijastaessa Pietarin valkeita öitä ja 1920-30 -luvun ironiaa koneromantiikan ja jazz-vaikutteiden Neuvosto-yhteiskunnassa, jossa kaikkialle siintää isä-Aurinkoisen läpitunkeva katse. Trumpettisoolon soittaa trumpetisti Juhana Valtonen.


Roope Gröndahl (s. 1989) on yksi mielenkiintoisimmista suomalaisista nuorimman polven pianisteista. Hän on opiskellut pianonsoittoa 
Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan, Matti Raekallion ja Antti Siiralan johdolla sekä Helsingin Konservatoriossa Matti Oksalan oppilaana. Vuosina 2010-2013 hän viimeisteli opintojaan Lontoon Royal Academy of Musicissa opettajanaan Christopher Elton, valmistuen kesällä 2014 musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. Alain Planès ja Paul Badura-Skoda sekä erityisesti kamarimusiikin saralla Ralf Gothóni ja Emanuel Ax. Gröndahl on myös opiskellut orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla. 

Roope Gröndahl vakiinnutti asemansa suomalaisten pianistien kärkijoukossa jo sangen nuorella iällä. Vuonna 2007 hän sijoittui toiseksi sekä kansallisessa Jyväskylän pianokilpailussa että kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa, jonka nuorin osallistuja hän oli. Toukokuussa 2008 hän edusti Suomea menestyksekkäästi Eurovision nuorten solistien kilpailun finaalissa Wienissä, ja sai toisen palkinnon. Viimeisin kilpailumenestys on toukokuulta 2013, jolloin Gröndahl saavutti finaalisijan ja erikoispalkinnon arvostetussa Kuningatar Elisabeth -pianokilpailussa Brysselissä. Hän on myös voittanut 1. palkinnon yhdessä Royal Academy of Musicin merkittävimmistä sisäisistä kilpailuista, kun hänelle myönnettiin Harriet Cohen Bach Award vuonna 2012. 

Vytautas Lukočius on valmistunut sekä Vilnan konservatoriosta pianistina ja kapellimestarina että Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta, jossa hänen opettajanaan on ollut mm. akateemikko Jorma Panula. Hän on opiskellut myös Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa. Vuonna 2006 Lukočius voitti 3. kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun. Lukočius on johtanut lähes kaikkia maamme ammattiorkestereita sekä toiminut Liettuan valtiollisen sinfoniaorkesterin ja Klaijpeidan teatterin kapellimestarina.

Ennen konserttia klo 18 Lappeenranta-salin lämpiössä solisti Roope Gröndahl ja intendentti Milko Vesalainen keskustelevat Dmitri Shostakovitshista pianistina.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *