Beethoven ja suomalaiset

Perjantaina 18. 9. klo 19 Lappeen Marian kirkossa  konsertti "Beethoven ja suomalaiset". Pianisti Tuomas Mali ja viulisti Juhani Palola soittavat kaksi Beethovenin viulupianosonaattia molemmat opus 30. G-duurisonaatti on charmikas ja valoisa mitä klassisimmalla tavalla kristallinkirkas. Sensijaan monumentaal
inen c-mollisonaatti on intohimoinen ja dramaattinen. Suomalaisuutta ohjelmassa edustaa Erik Bergmanin "Kunnianosoitus Kristoffer Kolumbukselle", jonka Bergman sävelsi 80-vuotiaana.Vastapainona on nuoren 22-vuotiaan säveltäjän Matilda Seppälän sooloviululle säveltämä "Itus" (Lähtö) vuodelta 2013. 
 
Juhani Palola opiskeli viulunsoittoa Oulussa, Helsingissä ja Münchenissä sekä orkesterinjohtoa Sveitsissä. Hän muutti Sveitsiin vuonna 1982 ja toimi vuodesta 1991 vuoteen 2003 saakka Rorschachin pedagogisen korkeakoulun viulunsoiton professorina. Syksystä 2003 alkaen Juhani Palola on opettanut Lahden Konservatoriossa sekä Lahden Ammattikorkeakoulussa.  Viime vuosina hän on työskennellyt tiiviissä yhteistyössä useiden aikamme säveltäjien kanssa. Kamarimuusikkona hän on toiminut muun muassa St.Gallenin Arioso-kvartetissa ja saksalaisessa Weimar-triossa. Kapellimestarina hän on esiintynyt Suomen ja Sveitsin ohella myös Espanjassa. Solistiset tehtävät ovat johtaneet yhteistyöhön mm. Esa-Pekka Salosen, Osmo Vänskän, Manfred Honeckin sekä Vladimir Fedossejevin kanssa. Juhani Palola soittaa Jouni Pajalan viululla vuodelta 2014 ja Risto Vainion jousella vuodelta 2014.

Tuomas Mali on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Latvian musiikkiakatemiassa sekä Kööpenhaminan konservatoriossa.  Musiikin tohtoriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2004. Soolopianistina hän on esittänyt erityisesti aikamme musiikkia; kantaesittänyt useita kotimaisia teoksia ja soittanut lukuisia ulkomaisia teoksia ensi kertaa Suomessa. Viime vuosina yhteistyö säveltäjä Olli Koskelinin kanssa on synnyttänyt monia uusia teoksia. Vuonna 2007 julkaistu soolopianolevy PianoHorizons sisältää keskeisiä suomalaisia pianosävellyksiä viime vuosikymmeniltä. Tuomas Mali toimii pianonsoiton lehtorina Lahden konservatoriossa.


Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *