Lappeenrannan kaupunginorkesteri Lauritsalan kirkossa

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Reinin varrelta konsertissa torstaina 5.2. klo 19 Lauritsalan kirkossa orkesteria johtaa ja viulullaan liidaa norjalainen konserttimestari Kolbjørn Holthe. Holthe on laaja-alainen jousimusiikin taitaja ja monien Norjan ykkösorkesterien toivottu viulistivierailija. Konsertin solisti vaihtuu pika-aikataululla, kun nuori klarinettilupaus Taavi Oramo saapuu Karl Stamitzin Kolmannen klarinettikonserton solistiksi. Kuopion viulukilpailun voittajan esiintyminen siirtyy näin ollen myöhempään ajankohtaan. Konsertissa kuullaan alkunumerona unkarilaisen Leo Weinerin Pastoraali, fantasia ja fuuga jousille op. 23 ja konsertin päättää Joseph Haydn kuninkaallinen Sinfonia nro 85, La Reine, Kuningatar.

Taavi Oramo on klarinetisti ja laulaja. Hän on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin ja Kaartin soittokunnan solistina. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt lukuisissa eri kokoonpanoissa Suomessa ja ulkomailla, kesäfestivaaleista mainittakoon esimerkkeinä Kuhmon Kamarimusiikki, Crusell-viikko, Viitasaaren Musiikin aika, Kokkolan Oopperakesä, Ritarihuoneen Kamarikesä ja Sysmän suvisoitto. Nykymusiikkia Oramo on esittänyt paljon ja kantaesittänyt useita teoksia mm. Varjo Ensemblen jäsenenä, jonka kanssa hän on konsertoinut Tokiossa, Berliinissä ja Lontoossa. Orkesterissa Oramo on esiintynyt mm. RSO:n ja Lahti Sinfonian riveissä.

Vuonna 2014 Oramo suoritti A-tutkintonsa erinomaisin arvosanoin. Klarinetistina ja bassoklarinetistina Oramo on levyttänyt mm. Uusinta Ensemblen ja West Coast Kokkola Operan kanssa. Ensemblelaulajana hän on toiminut Suomen merkittävimmissä kuoroissa ja levyttänyt mm. Berion Sinfonian osana lauluyhtyettä Hannu Linnun ja RSO:n kanssa. Oramo opiskeli elektronista musiikkia New Yorkin Manhattan School of Musicissa viulutaiteilija Todd Reynoldsin johdolla. Tästä inspiroituneena hän on jatkanut elektronisen musiikin esittämistä ja tutkimista Suomessa. 

Kolbjørn Holthe (s. 1973) on yksi sukupolvensa johtavista norjalaisista viulisteista ja hyvin kysytty solisti, kamarimuusikko ja opettaja. Hänet nimitettiin viulunsoiton apulaisprofessoriksi Norjan Musiikkiakatemiaan vuonna 2001 ja vuodesta tammikuu 2014 hän on toiminut konserttimestarina Norjan Radio-orkesterissa. Holthe opiskeli Norja Musiikkiakatemiassa vuosina 1991-1997 ja täydensi opintojaan Yhdysvalloissa Louisianan osavaltion yliopistossa opettajanaan Camilla Wicks. Vuonna 1999 hän sai norjalaisen Musikkens Venners Landsforbund -palkinnon.

Holthe oli konserttimestarina Norjan Kansallisoopperan orkesterissa vuosina 1997-2004 ja hän on soittanut Chamber Orchestra of Europessa Claudio Abbadon, Nikolaus Harnoncourtin, Paavo Berglundin ja Bernard Haitinkin johdolla. Hän on esiintynyt solistina useissa Norjan ammattiorkestereissa ja vuonna 2009 hän soitti Mozartin viulukonserton nro 5 London Philharmonic Orchestran kanssa Englannissa. Kolbjørn Holthe on ollut vierailevana konserttimestarina Oslon filharmonisessa orkesterissa, Bergenin filharmonikoissa, Royal Court orkesterissa, Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa, Norrköpingin sinfoniaorkesterissa, Tukholman kuninkaallisessa orkesterissa ja Norjan kamariorkesterissa.

Milko Vesalainen

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *