Rauni Mali: Hauskaa ja tyylikästä

Lappeenrantalaisen musiikin syyskuu alkoi Helkiö-salissa erikoislaatuisella konsertilla, jonka keskiössä oli John Cage, 100-vuotissyntymäpäiviään viettävä amerikkalainen säveltäjä. 15-henkinen esiintyjäkaarti antoi näytteitä tämän kuuluisan amerikkalaisen modernin musiikin säveltäjän tuotteista.

Cagen leikkimieli näkyi heti saliin tullessa. Lavalle oli roudattu mukavan näköinen sohva ja solistikorokkeelle asetettu leikkipiano. Sivupöydillä lepäilivät konsertissa käytettävät lukuisat viulut ja alttoviulut. Konsertin tuottaja, järjestäjä ja solisti Päivikki Nykter esitteli John Cagen ja viulisti János Négesyn, joten yleisö oli heti alkuun selvillä konsertin luonteesta: ei pönötystä, ei jäykistelyä, vaan kokeilevaa mieltä, huumoria ja taituruutta. Se paljastui János Négyesyn ensimmäisestä sooloviuluesityksestä, josta ilmeni myös Cagen tavaramerkki: viulua soitetaan kevyellä jousella ja ilman vibratoa.

Moniosaisen ohjelman mieliinpainuvin esitys oli Dream neljälle alttoviululle, jossa Päivikki Nykter, Janos Négyesy, Riitta Lind ja Jaana Kauppinen tulkitsivat Cagen tanssiryhmälle säveltämän teoksen. Tämä samoin kuin jousivartetto vuodelta 1950 toivat esiin Cagen omalaatuisen ennakkoluulottoman sävellystyylin.

Musiikkiopiston opiskelijat esittivät sohvalta hauskasti neljälle rytmisoittajalle sävelletyn "olohuonemusiikin". Mutta mitä teki leikkipiano lavalla? Pinja Kauhanen, konsertin piansti, istuutui risti-istuntoon pikkupianon eteen ja kilkutteli somasti metallisia variaatioita niistä mahdollisuuksista, joita leikkipianon lyhyt koskettimisto antoi myöten.

Konsertti päättyi Janos Négyesyn taiturimaiseen esitykseen Cagen Freeman-etydeistä.

Kommentit

  1. Varsinaisesti konsertti päättyi Lappeenrannassa harvoin kuultuun esitykseen 4´33, jossa yleisökin pääsi osalliseksi Cagen arvostamasta yhteisöllisestä kokemisesta. Teoshan on alunperin kirjoitettu soolopianolle, mutta esitettiin tällä kertaa suuremmalla kokoonpanolla ja kapellimestari Négyesyn johdolla.
    Kiitokset yleisölle lämpimästä mukanaolosta!
    Riitta Lind

    Kiitokset

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *