Milko Vesalainen: Selloprofessori Arto Noras Saimaa Sinfoniettan solistina Lappeenrannassa ja Mikkelissä

Saimaa Sinfonietta konsertoi torstaina 20.9.2012 klo 19 Lappeenranta-salissa. Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereita johtaa kapellimestari Tibor Bogányi. Solistina esiintyy 70-vuotisjuhlavuottaan juhliva sellotaiteilija, professori Arto Noras. Hän esittää kaksi klassikkoa Joseph Haydnin Sellokonserton C-duuri ja Aulis Sallisen Don Quijoten yölliset tanssit sellolle ja orkesterille.

Konsertissa kuullaan myös uusi kantaesitys, kun säveltäjä Harri Vuorelta Saimaa Sinfoniettalle sävelletty tilausteos Aamusta ja tuulesta saa kantaesityksensä. Konsertin päättää sveitsiläisen säveltäjän Frank Martinin Konsertto 7 puhaltajalle, lyömäsoittimille ja jousille. Konsertti pidetään myös Mikkelissä keskiviikkona 19.9.2012 klo 19 Mikaelissa.

- - - - - - -

Arto Noras kuuluu aikamme sellotaiteen keskeisiin nimiin maailmassa. Hän aloitti sellonsoiton Yrjö Selinin oppilaana Sibelius-Akatemiassa ja jatkoi opintojaan Pariisissa Paul Tortelierin johdolla. Menestyminen Moskovan Tšaikovski-kilpailussa 1966 aloitti hänen huomattavan kansainvälisen uransa.
Noras on esiintynyt solistina kaikkialla maailmassa useimpien merkittävien orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa, ja hänen ohjelmistonsa kattaa lähes koko sellokirjallisuuden. Myös kamarimuusikkona Arto Noras on esiintynyt useiden aikamme merkittävimpien muusikoiden kanssa.

Noraksen levytysluettelo on sangen laaja sisältäen myös useita hänelle omistettuja teoksia. Viime aikoina hän on levyttänyt mm. yhteistyössä säveltäjä-kapellimestari Krzysztof Pendereckin kanssa. Arto Noraksen pitkä ura professorina Sibelius-Akatemiassa, mestarikurssit kaikkialla maailmassa sekä toiminta kansainvälisten sellokilpailujen tuomaristoissa on ollut vaikuttamassa sekä Suomen että koko maailman sellonsoiton kehitykseen.

Noras on perustanut Naantalin Musiikkijuhlat sekä Kansainvälisen Paulon sellokilpailun ja toimii molempien taiteellisena johtajana. Väsymättömän uteliaana uuden etsijänä hän on myös tilannut säveltäjiltä useita teoksia. Naantalin Musiikkijuhlilla ovat kantaesityksensä saaneet mm. Aulis Sallisen Don Juanquixoten yölliset tanssit ja Barabbas dialogeja, Leif Segerstamin kuudes sellokonsertto sekä Erik Bergmanin sellokonsertto

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *