Tibor Bogányi

Taiteellinen johtaja, kapellimestari
Tibor_1Tibor Bogányi aloitti Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 1.8.2008 ja sopimus jatkuu vuoteen 2013 asti. Aiemmin Tibor Bogányi on toiminut mm. Turun kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuosina 2003 - 2006. Tibor Bogányi aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana instrumenttinaan sello. Hän on opiskellut Kecskemétin Kodály-instituutissa ja Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Hannu Kiiski sekä Miklos Perényin ja Daniil Shafranin johdolla. Tibor Bogányi on saanut 1. palkinnon kansainvälisessä Leo Weiner -kilpailussa Unkarissa vuonna 1996 ja 1. palkinnon kansainvälisessä Kuhmon triokilpailussa vuonna 1999. Sellodiplominsa hän suoritti vuonna1997.
Orkesterinjohtamista Tibor Bogányi on opiskellut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1998 Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla sekä Pariisin konservatoriossa János Fürstin johdolla. Diplomityönään hän johti Aulis Sallisen säveltämän Hobitti-baletin kantaesityksen Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2001. Tibor Bogányi sai 2. palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa Vaasassa vuonna 1999.
Tibor_1Tibor Bogányi kiinnitettiin Turun filharmonisen orkesterin vierailijakapellimestariksi syksyllä 2002 ja ylikapellimestariksi vuoden 2003 alusta. Kausi jatkui vuoden 2006 loppuun saakka. Bogányi on vieraillut Radion sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden, Helsingin, Oulun, Kuopion ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Kymi Sinfoniettan ja Pori Sinfoniettan johtajana. Hän on johtanut paljon myös kotimaassaan Unkarissa ja vieraillut Meksikossa, Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa. 1999-2002 hän toimi Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana.
Tällä hetkellä Tibor Bogányi toimii Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja vuodesta 2011 lähtien Pannonin filharmonikoiden ylikapellimestarina Pecsissä Unkarissa. Tibor Bogányi esiintyy myös sellistinä ja soittaa resitaaleja, konserttoja ja kamarimusiikkia erilaisissa kokoonpanoissa.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *