Kaakon filharmonikoiden värikylläisessä konsertissa Bogányit kohtaavat Rahmaninovin ja Sibeliuksen

Kaakon filharmonikot konsertoi suuren yleisön klassikkoteoksilla. Kymi Sinfoniettan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin muodostamaa Kaakon filharmonikoita johtaa kapellimestari Tibor Bogányi ja tähtisolistina soittaa pianotaiteilija Gergely Bogányi.
Konserttien ohjelmassa kuullaan suuret toiveklassikot Sergei Rahmaninovin 3. pianokonsertto op. 30 d-molli, Vokaliisi orkesterille ja Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 5 op. 82 Es-duuri. Kaakon filharmonikot konsertoi keskiviikkona 21.3.2012 klo 19 Lappeenranta-salissa, torstaina 22.3. klo 19 Kuusankoskitalossa ja perjantaina 23.3.2012 klo 19 Kotkan konserttitalossa.
Gergely Bogányi on yksi johtavista oman sukupolvensa pianisteista. Bogányin loistava tekniikka yhdistettynä syvään ilmaisuun ja taiteelliseen tulkintaan on tehnyt hänestä kansainvälisesti halutun solistin. Gergely Bogányi syntyi Vácissa musiikkiperheeseen ja hän aloitti pianonsoiton nelivuotiaana. Hän jatkoi opintojaan Liszt-Akatemiassa Budapestissä Zsuzsa Esztón ja László Baranyayn oppilaana. Tämän lisäksi hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa professori Matti Raekallion ja Indianan Bloomingtonin yliopistossa professori György Sebokin oppilaana. Hän on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan mm. Annie Fischer ja Ferenc Rados. Annie Fischer toimi kuolemaansa saakka Bogányin mentorina tehden vaikutuksen syvällisellä taiteellisella näkemyksellään.
Gergely Bogányi on menestynyt useissa kansallisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hän on voittanut jo lapsesta alkaen eri musiikkikilpailuja mm. palkinnon kansallisessa Nyíregyházan pianokilpailussa kuusivuotiaana ja kolme vuotta myöhemmin pääpalkinnon samassa kilpailussa. Muita nuorena voitettuja kilpailuja ovat 3. palkinto Ettlingenissä, Saksassa vuonna 1990 ja 2. palkinto Epinalissa, Ranskassa vuonna 1991, jossa hän oli myös kilpailun nuorin kilpailija. Hän on voittanut kolme kertaa palkinnon Suomen Yleisradion Helmi Vesa-kilpailussa. Bogányi voitti ensimmäisen palkinnon sekä Chopin että Mozart -pianokilpailuissa Budapestissa vuonna 1993 ja Indianan yliopiston musiikkikilpailun vuonna 1994. Vuonna 1996 hän sai kultamitalin yhdessä maailman arvostetuimmasta musiikkikilpailuista, kansainvälisessä Franz Liszt-kilpailussa Budapestissa.
Gergely Bogányi on vakiovieras johtavissa musiikkisaleissa Euroopassa ja eri puolilla maailmaa, ja häntä pyydetään esiintymään solistina parhaiden orkesterien kanssa, kuten Berliinin filharmonikoiden ja Lontoon filharmonikoiden kanssa. Hän tekee säännöllisesti radionauhoja ja televisioesiintymisiä sekä cd-levyjä ja antaa mestarikursseja. Lisäksi hänen ohjelmistossaan on koko Chopin elämäntyö ja laaja ohjelmisto sooloteoksia säveltäjiltä Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann, Liszt ja Bartók. Bogányin konserttosalkku käsittää yli 30 pianokonserttoa. Vuoden 2001 syksyllä hänelle myönnettiin sarjasta "Chopinin täydelliset pianoteokset" Unkarin Gramofon -palkinto kategoriassa "Paras konsertti tapahtuma ja esiintyvänä taiteilijana Unkarissa".
Gergely Bogányi esiintyy myös säännöllisesti kamarimuusikkona. Bogányi-Kelemen trio, jossa hän soittaa yhdessä sellistiveljensä Tiborin ja viulisti Barnabás Kelemenin kanssa, voitti ensimmäisen palkinnon Kuhmon Kamarimusiikkikilpailussa vuonna 1999. Pian Gergelyn ja Kelemenin CD levy palkittiin Liszt Societyn Grand Prix du disque -palkinnolla. Vuonna 2004 he tekivät yhdessä New Yorkin debyyttinsä Carnegie Hallissa.
Vuonna 2002 Suomen tasavallan presidentti myönsi Gergely Bogányille Suomen Valkoisen ruusun ansioristin. Vuonna 2004 hän sai Unkarin presidentin myöntämänä Unkarin tasavallan korkeimman kulttuuripalkinnon Kossuth -palkinnon. Marraskuussa 2010 hänelle myönnettiin Puolan hallituksen taidekansalaisuuspassi ansioistaan Chopinin musiikin hyväksi. Kaudella 2010-11 Gergely Bogányi teki lukuisia esiintymisiä laajalti Euroopassa, joihin sisältyi myös viikonloppumaratonina kymmenen konserttia Budapestissä Chopin -teemalla.
Tibor Bogányi aloitti Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 1.8.2008. Bogányin sopimus on kaksivuotinen. Aiemmin Tibor Bogányi on toiminut mm. Turun kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuosina 2003 - 2006. Tibor Bogányi aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana instrumenttinaan sello. Hän on opiskellut Kecskemétin Kodály-instituutissa ja Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Hannu Kiiski sekä Miklos Perényin ja Daniil Shafranin johdolla. Tibor Bogányi on saanut 1. palkinnon kansainvälisessä Leo Weiner -kilpailussa Unkarissa vuonna 1996 ja 1. palkinnon kansainvälisessä Kuhmon triokilpailussa vuonna 1999. Sellodiplominsa hän suoritti vuonna 1997.
Orkesterinjohtamista Tibor Bogányi on opiskellut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1998 Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla sekä Pariisin konservatoriossa János Fürstin johdolla. Diplomityönään hän johti Aulis Sallisen säveltämän Hobitti-baletin kantaesityksen Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2001. Tibor Bogányi sai 2. palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa Vaasassa vuonna 1999.
Tibor Bogányi kiinnitettiin Turun filharmonisen orkesterin vierailijakapellimestariksi syksyllä 2002 ja ylikapellimestariksi vuoden 2003 alusta. Kausi jatkui vuoden 2006 loppuun saakka. Bogányi on vieraillut Radion sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden, Helsingin, Oulun, Kuopion ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Kymi Sinfoniettan ja Pori Sinfoniettan johtajana. Hän on johtanut paljon myös kotimaassaan Unkarissa ja vieraillut Meksikossa, Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa. 1999-2002 hän toimi Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana.
Tibor Bogányi esiintyy edelleen myös sellistinä ja soittaa resitaaleja, konserttoja ja kamarimusiikkia erilaisissa kokoonpanoissa.
Keskiviikko 21.3. Lappeenranta-sali klo 19
KAAKON FILHARMONIKOTYhteistyössä Kymi Sinfoniettan kanssa
Johtaa Tibor BogányiSolisti Gergely BogányiOhjelma:
Rahmaninov: Vokaliisi orkesterille
Rahmaninov: Pianokonsertto nro 3 op. 30 d
Sibelius: Sinfonia nro 5 op. 82 Es

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *