Saimaa Sinfonietta kantaesittää Kalevi Ahon uuden teoksen

Tiedotusvälineille 18.1.2012

Saimaa Sinfonietta kantaesittää Kalevi Ahon uuden teoksen
Saimaa Sinfonietta konsertoi torstaina 26.1.2012 Lappeenranta-salissa klo 19 kapellimestarinaan Tibor Bogányi ja solistinaan orkesterin käyrätorven äänenjohtaja Annu Salminen. Konsertissa on juhlahetki, kun säveltäjä Kalevi Ahon uusi käyrätorvikonsertto saa kantaesityksensä. Kalevi Aho lukeutuu kansainvälisesti merkittävimpiin nykysäveltäjiin, joilta tilataan ja joiden teoksia esitetään ympäri maailmaa. Kalevi Aho on säveltänyt käyrätorvikonserton erityisesti Annu Salmiselle ja teos on Lappeenrannan kaupunginorkesterin tilausteos. Kalevi Ahon viimeisimmistä orkesteriteoksista 15. sinfonia sai kantaesityksensä Mancesterissa BBC:n sinfoniaorkesterin konsertissa ja Minea Mineapolisin filharmonikoiden konsertissa USA:ssa. Paraikaa Aho säveltää orkesteriteosta Kiinan valtion tilauksesta Pekingin kansalliselle sinfoniaorkesterille. Konsertin muina teoksina soivat Arnold Schönbergin kamarisinfonia nro 2 ja Franz Schubertin Sinfonia nro 3 D-duuri.

Säveltäjä Kalevi Aho, solisti Annu Salminen ja kapellimestari Tibor Bogányi ovat tiedotusvälineiden tavattavissa tiistaina 24.1.2012 klo 11.30 Lappeenranta-salilla.
Milko Vesalainen
intendentti

Kalevi Aho (s. 1949) opiskeli aluksi luonnontieteitä, mutta päätti 1960-luvun loppupuolella keskittyä musiikkiin. Aho opiskeli Sibelius-Akatemiassa Einojuhani Rautavaaran oppilaana vuosina 1969-1971 ja jatkoi opintojaan Länsi-Berliinissä Boris Blacherin johdolla. Aho on toiminut itsekin opettajana, ensin Helsingin yliopiston musiikkitieteen lehtorina vuosina 1974-1988 ja Sibelius-Akatemian sävellyksen professorina vuosina 1988-1993. Aho nousi julkisuuteen varhaisemmin kuin monet muut ikäpolvensa säveltäjät. Hänellä oli jo 25-vuotiaana peräti neljä sinfoniaa teosluettelossaan. Hän sai 1970-luvulla suosiota uusklassistisilla sävellyksillään, mutta hieman myöhemmin hän muutti tyyliään modernistisempaan suuntaan. 2000-luvulla Ahon musiikki on alkanut saada jalansijaa myös kansainvälisesti, mistä kertovat muun muassa useat tilausteokset ulkomaisilta solisteilta ja orkestereilta. Yhtenä maailman parhaimmista huilisteista pidetty Sharon Bezaly tilasi Aholta huilukonserton vuonna 2002. Seuraavana vuonna Aho sävelsi konserton kahdelle sellolle Manchesterin sellofestivaalien tilauksesta. Teos kantaesitettiin vuonna 2004, ja se sai myönteisen vastaanoton brittikriitikoiden ja -yleisön keskuudessa. Aho on saanut työstään useita koti- ja ulkomaisia tunnustuksia, muun muassa Leonnie Sonnigin sävellyspalkinnon vuonna 1974, Henrik Steffens-palkinnon vuonna 1990 ja berliiniläisen Stiftungs Kulturfondsin työskentelyapurahan vuonna 1998. Pro Finlandia-mitalin Aho sai vuonna 1999. Lahden kaupunginorkesteri kutsui pitkäaikaisen nimikkosäveltäjänsä orkesterin kunniasäveltäjäksi vuonna 2011.

Kommentit

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *